Wednesday, January 27, 2010

dr Miroslava Mirković

Kraljevi bez oca


Društvo za antičke studije Srbije svake godine dodeljuje nagradu „Milan Budimir“ za najbolje naučno delo u oblasti klasičnih nauka. Laureat za 2009. godinu je dr Miroslava Mirković, profesorka Rimske istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, za knjigu „Rea Silvija i sedam rimskih kraljeva – srodstvo i vlast u ranom Rimu“. O okosnici ovog dela, dr Mirković kaže: „Uvek me je čudilo zašto Romul nema oca. Rea Silvija, nećaka kralja na vlasti, koga je potisnuo brat, iako vestalka, rađa blizance, od kojih jedan Romul postaje kralj, osnivač grada – iako on nema oca. Za sve rimske kraljeve karakteristično je da nemaju oca.“

Šta je onda uloga muškarca, a šta žene?
- Obezbeđivanje grupe je važno – lov, rat. Biološki mužjak postaje dominantan muškarac u društvu. Aristotel je, mnogo kasnije, rekao da on ima trostruku vlast: u odnosu na ženu, decu i robove. Žena nikada nije imala dominantnu ulogu u društvu, ali je najvažniji činilac u nasleđivanju. Jedini pouzdani srodnik. Ona je majka.

Dakle, Rea Silvija nikada ne bi bila i nosilac vlasti?
- Takvih primera u Rimu nema pre perioda carstva. Ritam nasleđivanja je sa oca na sina, a brat predstavlja poseban problem i zato jedno poglavlje u mojoj knjizi nosi naziv „Ubiti brata blizanca“. Romul i Rem nisu jedini primeri.

Objavljeno 27. januara 2010. godine u nedeljniku NIN, broj 3083.

1 comment:

Anonymous said...

Good fill someone in on and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thank you for your information.