Saturday, January 16, 2010

Kraj srpskih liberala

Tri godine posle smrti akademika Nikole Miloševića gasi se i njegov san


U totalnom ratu oko imovine Srpska liberalna stranka 24. januara 2010. godine nestaje sa političke mape Srbije.
„Zakon o političkim strankama nas je pretekao. Nismo uspeli da prikupimo 10.000 potpisa kako bismo se preregistrovali. Postojala je opstrukcija članova Glavnog odbora. Oni čak nisu hteli da stave svoj potpis“, kaže prof. Milovan Jeremić, predsednik Srpske liberalne stranke.

On je uveren da te ljude ne zanima opstanak već samo imovina stranke i dodaje: „Oni su još ranije ’tipovali’ te stanove za sebe!“
Tri stana u Beogradu bila su za SLS mesečni izvor prihoda od 750 evra prikupljenih na ime kirije. Tržišna vrednost ovih stanova je između 250.000 i 300.000 evra.

„Stanovi su kupljeni od sredstava koja su dobijena iz budžeta za tri i po godine poslanikovanja akademika Nikole Miloševića u Narodnoj skupštini“, kaže Jeremić. Uprkos svim naporima, a zbog teških finansijskih prilika, jedan stan je prodat za oko 96.000 evra u januaru 2009. godine.

Podele su se dodatno produbile 5. decembra 2009. na vanrednoj skupštini SLS-a gde je trebalo doneti odluke o izmeni Statuta, osnivanju Udruženja liberala Srbije – Nikola Milošević, opozivu predsednika stranke i tri člana Glavnog odbora. Pisanih tragova sa skupštine izgleda ima nekoliko i postavlja se pitanje koji je validan. Originalni, rukom napisan zapisnik nije nikad dostavljen u stranku. Jeremić je posle više od nedelju dana dobio verziju otkucanu na mašini. Ukupno pet strana, ali bez potpisa zapisničara Ljiljane Matić, overača zapisnika Miroslava Bašića i Slavka Marjanova. Treća verzija je list hartije iz kompjutera, doduše sa potpisima, ali ne i istovetnog sadržaja.

„Podnosim krivičnu prijavu protiv Matić Ljiljane iz Beograda zbog osnovane sumnje da je izvršila krivična dela falsifikovanja isprave iz člana 355. stav 1. i zloupotrebe službenog položaja iz člana 359 stav 1 Krivičnog zakonika“, stoji u prijavi koju Milovan Jeremić planira da podnese ovih dana Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.
U spornom zapisniku, recimo, nedostaje kako se iz naziva Udruženja liberala Srbije izgubio Nikola Milošević i pojavio izvesni Vladimir, navodno unuk čuvenog Slobodana Jovanovića. Takođe, ne zna se da li član 28. stav 2. Statuta SLS-a koji kaže da se u slučaju prestanka rada stranke imovina ustupa Crvenom krstu ostaje na snazi ili ne.

Trenutna pravna situacija SLS-a i imovine je nezavidna. Ovakav kakav je Statut nije usaglašen sa Ukazom o proglašenju Zakona o udruženjima koji je 13. jula 2009. potpisao Boris Tadić.
Sve i kad bi zaboravili međusobne svađe, članovi SLS-a imaju jako malo vremena da poprave stvari.

Jedno rešenje bi bilo da do 23. januara 2009. godine osnuju i registruju udruženje, pripoje ga SLS-u, prenesu imovinu na isto i sve izmene unesu u Statut, a potom ih prijave kod nadležnih organa.

Druga opcija je na tragu onog što priželjkuje udovica akademika Nikole Miloševića.
„Spremam se da razgovaram sa advokatom o osnivanju legata, fonda za studente filozofije i književnosti koja bi nosila ime mog pokojnog supruga“, kaže Senka Milošević.

No comments: