Wednesday, December 09, 2009

Novinarstvo i nemocna drzava

Pokretna meta


Dužnost države je da hitno utvrdi ko stoji iza napada na Brankicu Stanković i odgovorne izvede pred lice pravde

Srbija je zemlja u kojoj novinare ubijaju. Još gore, Srbija je zemlja u kojoj su nalogodavci i ubice Dade Vujasinović već petnaest godina na slobodi. Ni 10 godina nije dovoljno da se pronađu i osude nalogodavci i ubice Slavka Ćuruvije, vlasnika „Dnevnog telegrafa“. Isto je i sa Milanom Pantićem, dopisnikom „Večernjih novosti“ iz Jagodine, koji je pre više od osam godina ubijen „na zadatku“. U poređenju sa kolegama, Dejan Anastasijević, novinar „Vremena“, imao je sreće jer su mu dve bombe demolirale stan, ali on i njegova porodica nisu povređeni. Policija, tužilaštvo i sudovi zatajili su i ovaj put.

Sada je na meti Brankica Stanković, autorka emisije „Insajder“. Besni navijači i vođe pod bojama, pre svega, fudbalskih klubova Crvena zvezda, Partizan i Rad, prete joj likvidacijom, klanjem, silovanjem, mučenjem, batinanjem. I ne samo na Internetu (Facebook, Youtube) nego i na ulici – grafitima i na utakmicama grupnim pokličima punim mržnje. Njen „greh“ je što je 3. decembra u svojoj emisiji skinula velove tajne sa takozvanog fenomena bezimenih navijača koji seju strah, nasilje i smrt.

Za svakog od njih: Đorđa Prelića, Aleksandra Vavića, Majka Halkijevića, Alena Kostića, Branislava Penčića, Velibora Dunjića Velju, Uroša Avramovića, Dražena Dragaša Dražu ili „Lurča“, Marka Vučkovića „Mareta“ ili „Komandanta“, Duška Vujičića, Dejana Majstorovića, Marka Gusića, Dragana Supurovića, Vladimira Kovačevića, Nikolu Vidovića, Srđana Rajkovića u „Insajderu“ su navedena krivična dela za koja se terete, ukupno 289. Tu su iznude, otmice, teške krađe, nasilničko ponašanje, prodaja opojnih droga, nanošenje teških telesnih povreda, pa i pokušaj ubistva ili čak ubistva.

„Međutim, te krivične prijave MUP-a do danas uglavnom nisu procesuirane do kraja ili su na nivou Tužilaštva odbačene ili podignute optužnice, ali sudski postupci traju godinama. Rezultat je da za sva ova teška krivična dela nema pravosnažnih presuda“, otkrila je između ostalog, Brankica Stanković u emisiji dodajući poimence institucije, tužioce i sudije koji su u ime naroda bili dužni da rade svoj posao najbolje što mogu.

Brankica Stanković je zbog toga suočena sa pretnjama koje, nažalost, nisu prazna priča. Jer, izrekle su ih osobe kojima nije problem da se na beogradskih zidovima zgrada hvale ubistvom: „Mi smo huligani, ubice Brisa Tatona svaki mrtav Francuz neka jede govna“.

Zbog toga ohrabruje što je policija već privela sedam osoba zbog sumnje da su pretili autorki „Insajdera“.

Država ne sme da bude slepa pred nasiljem koje se iznova sprovodi i da dozvoli da novinari koji tragaju za istinom postanu pokretna meta.

Objavljeno 10. decembra 2009. godine u nedeljniku NIN broj 3076

No comments: