Thursday, October 27, 2005

Anketa NIN-a: Šta mogu doneti pregovori o statusu Kosova?


Gordon N. Bardoš, pomoćnik direktora Harimen instituta

Nema kraja sveta

Pomoćnik direktora Harimen instituta Kolumbija univerziteta u Njujorku Gordon N. Bardoš smatra da je u ponedeljak, na sednici Saveta bezbednosti, srpski premijer Koštunica predstavio “verovatno najmoćniji pravni slučaj koji je Srbija mogla da izgradi” kako bi zadržala suverentitet nad Kosovom.

“Zvanično, budućnost Kosova još nije odlučena. Nažalost, teško je naći nekog u Vašingtonu, Njujorku ili Briselu ko bi mogao da pomisli da se Kosovu može ponuditi manje od uslovne nezavisnosti. Takođe, teško je naći diplomate iz zemalja poput Bugarske, Rumunije ili Grčke koji veruju da bi neko drugo rešenje bilo efikasno. Ovo nije optimistički scenario, ali jeste politička realnost.”

Ako bi Kosovo dobilo uslovnu nezavisnost, dve stvari, po Bardošu, bile bi od ključne važnosti. Prvo, kako na najbolji način zaštititi ljudska prava i građanske slobode Srba i drugih nealbanaca na Kosovu (uključujući tu i zaštitu srpskih svetinja). Drugo, kako sprečiti da ovaj proces zaustavi demokratsku tranziciju u samoj Srbiji.

“Ovo su pitanja koja će narednih meseci zahtevati od srpskih političara državništvo i političku hrabrost. Od intelektualaca, medija i glasačkog tela visok nivo političke zrelosti i odgovornosti. To bi značilo da javna debata o Kosovu ne sme da poprimi apokaliptički ton da je došao kraj svetaž, jer je to shvatanje koje priliči srednjem, a ne 21. veku”, kaže Bardoš i dodaje: “Preduslov da Srbija spasi što se spasiti može, odnosno da zaštiti Srbe na Kosovu kao i svoj legitiman interes na Kosovu, jeste da Srbija ostane na putu demokratije. Može se očekivati da će političari koji predstavljaju demokratski centar imati volje da stave na stranu razmirice i nastave da zemlju vode napred, a da će građani Srbije prepoznati da demokratske snage, koje su 5. oktobra 2000. godine došle na vlast ne mogu biti odgovorne za problem koji je stvoren pre nekoliko decenija.”

Objavljeno 27.10.2005 u NIN-u broj 2861

No comments: