Thursday, October 27, 2005

Morton Abramovic:

Bez političara za teške odluke

Morton Abramovic bio je savetnik albanske delegacije u Rambujeu i jedan od osnivača Međunarodne krizne grupe. Danas važi za jednog od najvećih albanskih lobista u SAD. O tome šta je Srbiji činiti i da li je autoritet UN dovoljan da se ovi pregovori uspešno okončaju, Abramovic kaže:


“Zapravo, to nije pitanje konačnog statusa Kosova već kakva će Srbija biti država. Hoće li nastaviti da se davi u nacionalnom sentimentu i da se fokusira na prošlost. Ili će se konačno suočiti sa realnošću odbacujući teret – Kosovo i Metohiju, reformišući politiku i krčeći svoj put u Evropsku uniju, gde i pripada. Naravno, politički i emotivno to je vrlo teško, pogotovo zato što Srbija nema političare spremne da donesu ove politički teške odluke.

Uprkos mom velikom divljenju prema Martiju Ahtisariju, konačan status Kosova neće rešiti Ujedinjene nacije u pregovorima. Biće neophodno veliko angažovanje SAD i Evropske unije. To je bio način na koji su se stvari na Balkanu rešavale poslednjih godina, i neće biti drugačije ni ovaj put.”

Objavljeno 27.10.2005 u NIN-u broj 2861

No comments: