Monday, November 14, 2005


Holbruk ne isključuje novi rat
Albanci moraju da zarade nezavisnost, a najbolje će zaštititi svoje interese ako ohrabre Srbe s Kosova da počnu da se integrišu sa albanskim susedima na Kosovu, rekao je Berns

Već uvodna izjava demokratskog senatora Džozefa Bajdena nagovestila je da će “saslušanje” pred Komitetom za spoljne poslove američkog Senata o Kosovu, održano u utorak, biti zanimljivo. Amerikancima je jako značajno da pregovori o budućem statusu Kosova uspeju ne samo zbog sopstvenog imiya, samih Srba, Albanaca ili stabilnosti na Balkanu, već i zato što bi to, po mišljenju senatora Bajdena, bio vrlo zgodan primer da se i sa svim ostalim muslimanima poprave odnosi.

“Priština je jedan od svega nekoliko muslimanskih gradova na svetu gde se SAD ne samo poštuju, već i cene. Ako Kosovo završimo kako treba, podsetićemo muslimane širom sveta kako su SAD pritekle u pomoć kosovskom muslimanskom stanovništvu i pomogle mu da izgradi snažno, nezavisno, multietničko društvo”, rekao je senator Bajden.


Američki državni podsekretar Nikolas Berns vratio je fokus na samo Kosovo i 2006. godinu označio kao ključnu za rešavanje njegove budućnosti. Ta nova budućnost, bar po Bernsu, eksplicitno isključuje promenu granica i podelu Kosova. Da bi bilo jasnije kako će SAD, kao jedan od ključnih igrača, uspeti da nametnu svoju volju i interese, Berns je najpre definisao “zajedničko tle” kao želju svih etničkih grupa.

“Svi na Kosovu žele budućnost u kojoj će živeti bezbedno, učestvovati u demokratskoj vladi i uživati u ekonomskim mogućnostima”, rekao je Berns obraćajući se i svima koji još eventualno razmišljaju o upotrebi nasilja kao “dobrodošloj tehnici” tokom pregovora o budućem statusu Kosova. Wima je Berns ponovio da su se sve zemlje u Kontakt grupi složile da takve igrače eliminišu, kao i da se jednom započet proces promene statusa neće prekidati.

“Albanci moraju da zarade nezavisnost. Prvo, Kosovo mora da nastavi da razvija funkcionalnu i demokratsku vladu koja može obezbediti vladavinu prava. Drugo, mora biti širokih garancija za bezbednost manjina i decentralizacije vlasti. I, konačno, Kosovo mora da uveri susede da neće širiti nestabilnost”, rekao je Berns, koji je Beogradu istom prilikom poručio da će najbolje zaštititi svoje interese ako ohrabri Srbe s Kosova da počnu da se integrišu sa albanskim susedima na Kosovu.


Drugi panelista pred senatskom komisijom Ričard Holbruk istakao je da Bernsa čeka đavolski težak posao. Gori nego onaj koji je on imao u Bosni, a potom i na Kosovu.

“Rat u Bosni je gotov i neće se nastaviti, ali to ne važi za Kosovo. Tamo rat može da izbije svakog trenutka. Tenzije između glavnih etničkih grupa su jake kao i nekada, a izgubljene su četiri ključne godine u propaloj SAD-EU-UN teoriji zvanoj ‘standardi pre statusa’ – koji su zapravo bili način da se izbegne akcija…”, rekao je Holbruk pred Komisijom, dodavši da on ne vidi drugi status Kosova osim nezavisnosti.

Objavljeno 11.11.2005. godine u NIN-u br. 2863

No comments: