Thursday, October 27, 2005

Tomas P. Milejdi, profesor Instituta za svetsku politiku u Vašingtonu:

Pogrom nad Srbima

Pre nepuna četiri meseca nekadašnji američki ambasador u Vatikanu Tomas P. Milejdi, profesor čuvenog Instituta za svetsku politiku u Vašingtonu, bio je sa suprugom na Kosovu. Tada je došao do zaključka da je osnovna jedinica bitisanja kosovskih Srba – strah.

“Nisam video da se ljudi slobodno kreću, niti da su bezbedni bez međunarodnih vojnih snaga”, kaže Milejdi, ističući da ga posebno revoltira što, kada se govori o budućnosti Kosova i Metohije, svi zaboravljaju na religijske slobode. Na pitanje zašto je baš pitanje religijskih sloboda toliko važno, Milejdi odgovara: “Zbog onih 100 000 Srba pravoslavne veroispovesti koji su ostali na Kosovu. Svi znamo da između albanske većine i srpske manjine postoji duboka otuđenost i da se mržnja u svom užasu manifestovala 17. marta 2004. godine.


Ovakva “manifestacija zla” ne sme se ignorisati, pogotovo zato što je Evropa sve to već videla 9. novembra 1938. godine u Nemačkoj. Tada su ‘bande’ nacističke mladeži spalile i uništile 101 sinagogu. Sada svi znamo da je to bio početak brutalne epohe progona Jevreja”, podseća Milejdi, dodajući: “Crkve i manastiri koji su preostali na Kosovu deo su svetske kulturne baštine. Međunarodna zajednica napraviće veliku grešku ako zaboravi svoje obaveze po tom pitanju. Pogrom nad Srbima bio je jasan signal šta se može dogoditi, nemojmo ga ignorisati!”

Objavljeno 27.10.2005 u NIN-u broj 2861

No comments: