Friday, December 10, 2010

Vikiliks dosije: mediji i globalne posledice

Haknuto, maknuto!


Vikiliks se seli po internetu od trenutka kada je Džulijan Asanž dao zeleno svetlo da se obelodani novi paket vrelih informacija - 250.000 poverljivih depeša Stejt departmenta. Prva faza virtu rata počela je u ponoć 29. i do podneva 30. novembra Vikiliks je dva puta menjao lokaciju kako bi izbegao DoS napade. Hakerski napad nije potrajao više od sat vremena, ali je ubrzo sa Tvitera Vikiliks javio da je meta DDoS napada u kome hakeri koriste mrežu računara zaraženih trojancem, crvom ili virusom kako bi mnogobrojnim zahtevima „zagušili“ provajdera gde je „udomljen“ sajt.


Iako za ove napade niko nije preuzeo odgovornost, nisu hakeri ti zbog kojih je 1. decembra Amazon.com šutnuo Vikiliks sa svojih servera u SAD. Najveća virtuelna prodavnica je vežbajući kvazipatriotizam pokazala koliko se plaši da ne strada od američke administracije i njoj podređenih tajnih i obaveštajnih službi, kao i da samo brine za profit.


Da sve bude još gore po Vikiliks, američkom provajderu EvryDNS.net pošlo je za rukom ono što hakerima nije uspelo – 2. decembra ubio je glavni www.wikileaks.org. Izgovor je bio da su napadi toliko žestoki da je „ugrožena stabilnost kompletne infrastrukture koja opslužuje pola miliona sajtova“. Asanž nije imao kud nego da se opet seli. Ovaj put u Francusku kod jedne švajcarske firme. Ali, već 5. decembra server je prestao sa radom jer je tako zahtevao Erik Beson, francuski ministar za industriju. Sajt www.wikileaks.ch prebačen je na server u Švedsku i napad je u toku.

Haknuto, maknuto ali Vikiliks još nije pao! Žilavi se u inat svima i nekako radi jer se sadržaj sajta prenosi na više od 500 server-ogledala razmeštenih po celom svetu. Dok ovaj broj ide u štampu direktan pristup Vikiliksu moguć je preko http://213.251.145.96/ i domena u Nemačkoj, na Kokosovim ostrvima (?!), Holandiji, Finskoj i povremeno u Švedskoj. Datoteke dokumenata dostupne su i preko torent sajtova kao što je The Pirate Bay. U svakom slučaju ko tvituje naći će informaciju koji Vikiliks radi na @wikileaks, @ wikileaking .


Međutim, virtuelnom ratu još se ne vidi kraj. PayPal je 6. decembra blokirao onlajn transfere novca Vikiliksu jer „usluga plaćanja ne može se koristiti za aktivnosti koje ohrabruju, promovišu, obezbeđuju ili navode druge da se upuštaju u nelegalne aktivnosti“. Iako ovo nije jedini način da se novčani prilozi prebace na račun Vikiliksa, gnev simpatizera Asanžovog lika i dela se razbuktao toliko da su najavili hakovanje PayPal. Ako bi oborili PayPal i uz to još Amazon.com šteta bi se merila milijardama dolara i uticala bi na tokove virtuelnog tržišta novca.


A kako su ljudi nervozni kada gube pare, nastao bi globalni belaj u kome bi i svi koji pomažu Vikiliksu nešto izgubili. Naravno, Asanž je taj koji trenutno može najviše da izgubi. Juri ga Interpol, njegov advokat pregovara sa britanskom policijom o eventualnoj predaji koja bi se u ovom trileru dostojnom Džona le Karea mogla završiti kobno. Zato se vlasnik Vikiliksa obezbedio i u more dokumenata sakrio kriptovan(e) fajlove. Za sada je pronađen jedan insurance.aes256, a šifru imaju Asanžovi poverljivi ljudi. Dakle, ako tvorac Vikiliksa nestane ili nastrada, svet će tek onda imati šta da čita – oko 1.3 GB necenzurisanih dokumenata.


Objavljeno 9. decembra 2010. godine u nedeljniku NIN br. 3218

No comments: