Friday, December 10, 2010

SPECIJALNO ZA NIN: Den Gilmor, guru građanskog novinarstva


Najvažnija sloboda govora


Kada su u Medija centru u Beogradu pripremali svetski kongres Međunarodnog instituta za štampu koji je od 14. do 17. juna 2008. okupio više od 300 vrhunskih urednika, medijskih menadžera i novinara iz 60 zemalja, pregovaralo se da Denom Gilmorom. Guru građanskog novinarstva, autor kultne knjige We the Media: Grossroots Journalism by the People, for the People (O’Reilly Media, 2004) i direktor The Knight Center for Digital Media Entrepreneurship, pozvan je da dođe u Beograd i održi predavanje, ali dogovora na kraju nije bilo jer je on tražio mnogo para (više od 12.000 dolara). Međutim, taj isti Den Gilmor pristao je da potpuno besplatno, ekskluzivno za NIN, kaže zašto je Vikiliks značajan za budućnost novinarstva: „Objavljivanje ovih dokumenata je ključno za budućnost novinarstva, jer otvara mnogobrojna etička i pravna pitanja za novinare, od kojih je najvažnije - sloboda govora. Etička pitanja se očigledno tiču pre svega prava objavljivanja poverljivih dokumenata. Medijske organizacije taj su izbor napravile pre Vikiliksa, kada su primale dokumenta na još direktniji način.


Što se tiče pravnih aspekata, to je u SAD relativno jasno. Gilmor sugeriše da je krivac, ako ga uopšte ima, strana koja je pribavila klasifikovane dokumente, a ne organizacija koja je dobijene dokumente objavila.


Kao odgovor američkoj i ostalim, pre svega francuskoj, vladi te svima koji se gade Vikiliksa i smatraju da ga po svaku cenu treba ukloniti sa interneta, Dan Gilmor poručuje: „Možda nam Vikiliks izaziva nelagodu zbog onog što čini, ali generalno verujem da čini mnogo više dobra nego što nekome škodi. Moramo priznati da je Vikiliks sam po sebi proizveo jednu vrstu novinarstva. Sigurno je da je to medij od velikog javnog interesa, pogotovo što vidimo da vlade ne prezaju ni od čiste cenzure kada se na internetu pojavi sadržaj koji im se ne sviđa.“


Takođe, Gilmor primećuje da su štampani i elektronski mediji i ranije objavljivali poverljive informacije, bez ikakve pomoći Vikiliksa i zato se može dogoditi da se i sami nađu na udaru velikog cenzora – što takođe ne bi bilo prvi put.


„Slučaj Vikiliks pokazuje nam da je borba za slobodu govora, slobodu štampe, u jeku i da je veoma bitno ko će na kraju pobediti. Mediji moraju da shvate koliko je ulog veliki, a to je njihova sposobnost da rade svoj posao. Za javnost ulog je još veći: da li će novinarstvo preživeti ovu novu eru!”


Objavljeno 9. decembra 2010. godine u nedeljniku NIN br. 3218

No comments: