Friday, February 17, 2006

Čarobnjak Merlin protiv autodidakta

Mnogo je priče kako mediji u Srbiji sve manje Iiče na pitu a sve više na nešto drugo. Ali, retko se u toj priči pomene da je to tako i zato jer mnogi novinari, pre svega urednici, beže od učenja i profesionalnog usavršavanja kao vampir od belog luka. Naravno, fakultetska diploma nije mera talenta, ali sudeći po istraživanju „Obrazovanje za medije: iskustva, iskušenja i perspektive" (Centar za profesionalizaciju medija i Centar za politikološka istraživanja i javno mnjenje Insituta društvenih nauka) bilo bi bolje kada bi se kult autodidakta ovde manje negovao.

Kako sada stoje stvari gotovo pola urednika u Srbiji nema fakultetsku diplomu. Tek 23 odsto njih je završilo fakultet specijalizovan za medije/novinarstvo, a jedva dva odsto se trudilo da završi neke poslediplomske studije. Ono što je istraživače bacilo u tupi očaj bila je i činjenica da 57 odsto urednika nema nikakva specijalizovana znanja za profesiju kojom se bavi niti su ista stečena u kratkim novinarskim školama ili kursevima.

Oni koji bi, ipak, da steknu novinarsko/medijsko fakultetsko obrazovanje imaju na raspolaganju sedam državnih i pet privatnih fakulteta. Takvih je u Srbiji 2005. godini bilo oko 700, a oko 80% pristalo je da plati godišnje između 40 000 i
320 000 dinara.

Prošle godine ponuđeno je i 146 nefakultetskih škola, programa, kurseva, seminara koji su trajali duže od jednog dana. Većina kurseva, oko 80% odsto, bila je besplatna za polaznike. ali osim u jednom slučaju, oni koji su hteli da uče (njih oko 2100) morali su doći u Beograd ili Novi Sad. Najviše programa nudi se novinarima dok su glavni i odgovorni urednici, kao i urednici rubrika/programa prošli najgore - ponuđen im je samo po jedan program specijalno dizajniranih za njihove potrebe. Što nije samo posledica nerazumevanja onih koji organizuju programe, već uredničke nevoljnosti da ostave posao i sede u klupi.

A bilo bi cool da se makar jednom godišnje, bar za vikend vrate u učionicu - bez obzira imaju ili ne diplomu sa fakulteta. Zašto? Jer bi onda bila manja verovatnoća da urednik nekoliko dana razmišlja hoće li odobriti novinaru da uzme neplaćeno odsustvo kako bi o tuđem trošku, recimo tri meseca u Berlinu učio „Multimedia and Online Journalism" - nešto novo, nešto čega još nema u Srbiji.

Uostalom, zar nije i čarobnjak Merlin, u filmu Eskalibur, rekao: „Znanje je moć?"


Objavljeno 8. februara 2006. godine u Magazinu 011

No comments: