Friday, January 27, 2006

N/UNS

Novi Talas, nove obale

Kodeksa koji propisuju šta se može, a šta ne u našem novinarstvu već ima nekoliko i svi su vrlo slični. Muka s njima nije u tome koliko ih je, već u tome što zapravo niko ne koristi čak ni svoje parče papira, osim za protestvovanje. Maše se "novinarskom etikom i profesionalnim standardima" u saopštenjima, reagovanjima, na sudovima. Samo nema posledica koje bi potresle one koji su od domaćeg novinarstva napravili sprdnju.

Kako bi se vragu bar stalo na rep Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije dogovorili su se uz pomoć OEBS-a da zajednički napišu novi Kodeks. Pisanje kodeksa novinara Srbije išlo je kilavo, ali poslednjih dana ove godine posao je i završen. Kodeks za sada ima preambulu i poglavlja o istinitosti izveštavanja, nezavisnosti od pritisaka, odgovornosti, novinarskoj pažnji, odnosu prema izvoru informisanja, poštovanju privatnosti, korišćenju ćasnih sredstava, poštovanju autorskih prava, zaštiti novinara i instrumentima podrške.


Kako su predstavnici oba udruženja nagovestili, čim se javnost oporavi od praznika, planira se sastanak sa urednicima medijskih kuća koji će, između ostalog, biti odgovorni i za primenu novog Kodeksa. Ovaj sastanak zapravo zamišljen je kao početak šire javne debate, koja bi mogla da bude ispraćena štampanjem priručnika gde bi svaki etički princip bio potkrepljen zanimljivim primerima iz naših medija.


Nije neverovatno da će se oba udruženja dosetiti da pod zajedničkim logoom N/UNS štampaju majice, postere, flajere i ko zna šta još kako bi u borbi za bolje, profesionalnije, odgovornije novinarstvo dodali i mrvicu duhovitosti.

Ipak, ono što je možda još značajnije od samog pisanja Kodeksa, jeste zapravo obris budućeg zajedništva NUNS-a i UNS-a, jer čini se da su, uprkos svim razmiricama i trvenjima, i jedni i drugi konačno došli do neke nove pameti iz koje bi se ubuduće još ponešto korisno moglo izroditi.

Objavljeno u Magazinu 011 od 12. januara 2006. godine

No comments: