Wednesday, April 21, 2010

periskop


Kupovina vremena

Sve što političari sa duplim funkcijama urade biće ništavno, stečenu imovinsku korist moraće da vrate i doći će pod udar sankcija


Političarima, poslanicima, zapravo „svim izabranim, postavljenim i imenovanim licima“ sa dve i više fotelje - isteklo je vreme. Imali su 90 dana da se premišljaju, a 1. april je bio poslednji da odluče koja im je funkcija omiljena i da Agenciju za borbu protiv korupcije obaveste o tome. Na adresu Agencije stiglo je 1.980 podnesaka, a 20 ljudi se izjasnilo. Ostali, uključujući 15 poslanika Demokratske stranke u Skupštini Vojvodine, predsednike opština, skupština opština, odlažu odluku. Traže da i dalje sede na bar dve fotelje. Računali su na saglasnost Agencije, ali je nisu dobili jer krše zakon i ustavno načelo podele na zakonodavnu, izvršnu i pravosudnu vlast.

Sada političari kupuju vreme. Vojvođanski poslanici-gradonačelnici, i ne samo oni, traže „stručno mišljenje“ Ministarstva pravde i „drugih relevantnih institucija“. U Ministarstvu pravde kažu da svaki građanin ima pravo da traži mišljenje, ali ono nije obavezujuće.

Razmišljaju političari i o ustavnoj žalbi koja bi primenu zakona mogla da odloži taman do sledećih izbora. Otprilike toliko bi trajao i prekršajni postupak koji bi Agencija eventualno pokrenula pred redovnim sudovima.

„Zakon je neustavan. Pre tri meseca učestvovao sam u inicijativi za ocenu njegove ustavnosti. Predsednici opština koji su istovremeno i pokrajinski poslanici uglavnom rade volonterski i nisu u sukobu interesa“, kaže Goran Ješić, gradonačelnik Inđije i vojvođanski poslanik koji je za razliku od mnogih obavestio Agenciju da ako već mora, bira da bude predsednik opštine. On naglašava da od Agencije nije dobio dopis i specijalno za NIN dodaje da načelo podele vlasti ne krši, jer „Skupština Vojvodine je regionalno telo i ne donosi zakone već samo odluke“.

Dvostruki igrači bez saglasnosti mogu računati da će sve što urade biti ništavno, stečenu imovinsku korist moraće da vrate i svakako će doći pod udar sankcija. Ovakav stav Agencije je ispravan. I to je potvrdio i Drago Kos, predsednik Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO). Nedavno, bio je u Beogradu da proveri šta se događa, pre nego što naredne nedelje GRECO eksperti dođu i procene stanje u oblasti finansiranja stranaka i inkriminacije korupcije u Srbiji.

„Znao sam da će početi da napadaju Agenciju“, kaže Kos i dodaje da probleme očekuje u implementaciji zakona kod inkopatibilnosti funkcija. Što znači da predsednik upravnog odbora neke firme neće moći da bude i poslanik. „To je nespojivo. I to će biti veći problem nego kod nas u Sloveniji gde je jasno koji su funkcioneri profesionalni. Kod vas nije tako, nema razgraničenja i postoji diskrecija jer funkcioneri sami odlučuju hoće li zasnivati radni odnos ili ne. Zatim, kod nas funkcioner ne može obavljati ništa osim recimo pedagoške delatnosti. Kod vas je i to nejasno“, kaže Kos i dodaje: „Koliko god smo čitali Zakon, uočljivih kriterijuma kako Agencija treba da se postavi – nema. Agencija će morati pametno da odigra!“

Objavljeno 22. aprila 2010. godine u nedeljniku NIN br. 3095

No comments: